Rabat

Rabat is een Nederlandse road-movie, die vooral de aandacht trok dankzij het dankwoord van hoofdrolspeler Nasdrin Dchar nadat hij een Gouden Kalf in ontvangst had genomen. In een zeer emotionele speech rekende Dchar af met een paar politieke vijanden. Rabat is ook het regiedebuut van het duo Taihuttu en Ponten, die samen de productiemaatschappij Habbekrats vormen.

De politieke speech van Dchar kan verkeerde verwachtingen wekken. Rabat is geen politieke film, eerder een karakterstudie over jonge ‘allochtonen’ met een Noord-Afrikaanse achtergrond, die zijn opgegroeid in Nederland. Nadir is zojuist afgestudeerd als econoom. Zijn vader heeft een oude taxi geschonken aan een vriend in Rabat, en vraagt Nadir om de auto naar Marokko te brengen. Nadir wil graag alleen reizen, maar zijn vrienden Abdel en Zakaria zijn onverbiddelijk: ze gaan mee.

In Frankrijk pikt het drietal een liftster op, Julie, die het onmiddelllijk goed met Nadir kan vinden. Ze is op weg naar Barcelona, en de jongens besluiten om even in die mooie stad te blijven hangen. Een paar uurtjes maar. De uurtjes worden een nacht en Nadir raakt helemaal in de war als hij merkt dat hij verliefd is op Julie.

Op weg naar het zuiden van Spanje, hebben ze een incident met de Spaanse politie en ook komt de vriendschap onder druk te staan. Ze zouden samen een shoarma-zaak beginnen, maar nu hij is afgestudeeerd, heeft Nadir andere plannen. Abdel en Zakaria begrijpen dat alle gemaakte plannen in de prullenbak kunnen, en Nadir worstelt met de herinneringen aan Julie …

Wat Rabat tot zo’n genietbare film maakt, is de ongedwongen wijze waarop alles in kaart is gebracht. De reis, de dromen van de jongens, de incidenten. Dat het hier en daar wat voorspelbaar is, is eigenlijk geen probleem. Het acteerwerk oogt naturel en het script doet nergens geforceerd aan. De jongen zijn echte ‘Hollanders’ geworden: ze spreken beter Engels dan Frans, en in Marokko krijgen ze te horen dat hun Arabisch ‘raar’ klinkt. Het slotgedeelte in Marokko is het beste gedeelte van de film, met onder meer een grappige scène rond een krankzinnige handelaar in schroot, Gekke Karim.

Speech Nasdrin Dchar - http://www.youtube.com/watch?v=qKsbx7B5f5g
FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
7 7 7 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Le Mans (speelfilm / sport : 7)
- Dorp aan de Rivier (speelfilm : 7)
- De Helaasheid der Dingen (speelfilm / humor : 6)
- Frankenstein Must Be Destroyed ( : 7)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie speelfilm eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Rabat
Rabat
Rabat
Rabat
Het Schnitzelparadijs:
Wel een leuke film maar ik raad hel niet aan omdat het een beetje saai is...
Moordwijven:
Absoluut niet mee eens!!!! Waanzinnig goede film. Van begin tot het eind hi...
Zwart Water:
Super leuke film! ??...
Rabat:
Haald het niveau van deze film nogal omlaag.. ...
New Kids Nitro:
Weet iemand waar ik die blazer van rikkert kan kopen?...
Minotaur:
bruh...
The Maze Runner:
#dylanToThegraveyard...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht
Game design in Nederland | Game design in New Zealand